...co lahodí oku a esteticky doplňuje koktejl
Obecné zásady
- Koktejly se základem ginu/vodky se obvykle zdobí důstojnější ozdobu, a to olivami, koktejlovými cibulkami, řezy kůry citrusových plodů nebo koktejlovými třešničkami.
- Koktejly se základem rumu zdobí tropické ovoce.
- Koktejly se základem tequily převládá zdobení citrony, limetkami a dalšími citrusovými plody.
- Koktejly se základem whisky/brandy se zdobí minimálně, někdy vůbec. Pokud ano, převažuje koktejlová třešnička.
- Ovoce
- používají se plátky, řezy kůry, měsíčky či jiné tvary
- zdobí se sklenička, ale pokud je to vhodné lze i přímo do koktejlu
- Zelenina
- obecně se moc nepoužívá
- výjimečně kousky mrkve, olivy, koktejlové cibulky a dle botaniky jsem patří i melounové zdobení
- Bylinky
- většinou bývají součástí koktejlů
- nejčastější použití máta; meduňka
- Koření
- ve vhodné kombinaci doplňuje koktejl
- hřebíček, nové koření apod.
- Krusty (Crusty)
- netradiční zdobení
- používá se sůl či moučkový nebo třtinový cukr
- barevné kombinace docílíme nakapáním cukru na talířku červenou grenadinou nebo modrým curacaem
- Oheň/prskavky
- koktejlů s tímto zdobením není mnoho
- vyvolává velkou pozornost na baru
- Ostatní ozdoby
- tvarovaná brčka
- třásně, děštníčky, umělohmotné závěsné tvary (mořské panny, opičky atd...)
- vlaječky, napichovátka
- k dostání v obchodech
Popis ovoce a jeho účinky
Physalis
Obecné zásady
- Koktejly se základem ginu/vodky se obvykle zdobí důstojnější ozdobu, a to olivami, koktejlovými cibulkami, řezy kůry citrusových plodů nebo koktejlovými třešničkami.
- Koktejly se základem rumu zdobí tropické ovoce.
- Koktejly se základem tequily převládá zdobení citrony, limetkami a dalšími citrusovými plody.
- Koktejly se základem whisky/brandy se zdobí minimálně, někdy vůbec. Pokud ano, převažuje koktejlová třešnička.
- Ovoce
- používají se plátky, řezy kůry, měsíčky či jiné tvary
- zdobí se sklenička, ale pokud je to vhodné lze i přímo do koktejlu
- Zelenina
- obecně se moc nepoužívá
- výjimečně kousky mrkve, olivy, koktejlové cibulky a dle botaniky jsem patří i melounové zdobení
- Bylinky
- většinou bývají součástí koktejlů
- nejčastější použití máta; meduňka
- Koření
- ve vhodné kombinaci doplňuje koktejl
- hřebíček, nové koření apod.
- Krusty (Crusty)
- netradiční zdobení
- používá se sůl či moučkový nebo třtinový cukr
- barevné kombinace docílíme nakapáním cukru na talířku červenou grenadinou nebo modrým curacaem
- Oheň/prskavky
- koktejlů s tímto zdobením není mnoho
- vyvolává velkou pozornost na baru
- Ostatní ozdoby
- tvarovaná brčka
- třásně, děštníčky, umělohmotné závěsné tvary (mořské panny, opičky atd...)
- vlaječky, napichovátka
- k dostání v obchodech
Popis ovoce a jeho účinky
Physalis
Physalis neboli židovská třešeň je malá zelenožlutá bobule, která je obklopena tenkým suchým kalichem. Má sladkokyselou chuť podobnou ananasu. Obsahuje více vitaminu C než citron. Bobule se konzumuje přímo, neloupe se. Pozor - nezralé plody jsou jedovaté.
Karambola
Polodlouhá pěti nebo šesticípá hvězdice s hladkou slupkou. Šťavnatá, lehce nakyslá dužnina s vůní jasmínu. Plod je zralý, když hrany začínají lehce hnědnout. Používá se čerstvá i se slupkou a zrníčky. Nakrájené hvězdicové plátky jsou nejenom chutné, ale velmi dekorativní.
Kumkvát
Je nejmenší z citrusových plodů. Je žlutý nebo oranžový a připomíná malý pomeranč. Šťavnatá dužina je příjemně nakyslá, kůra je sladká a také se konzumuje. Obsahuje vápník a vitamin C.
Meloun Charentais
Patří mezi cukrové melouny. Dosahuje váhy až 2 kg. Je kulatého tvaru, má světlezelenou kůru s tmavšími podélnými pruhy. Dužina je oranžová či tmavě meruňková. Je velmi sladký. Chutí připomíná papáju a ananas.
Meloun vodní
Botanicky je řazen k zelenině. Obsahuje okolo 90 % vody. Má velmi nízký obsah sacharidů, proto se využívá při snižování nadváhy. Jeho konzumace se doporučuje i při problémech s ledvinami a močovými cestami.
Kiwi
Neboli čínský angrešť. Obsahuje více vitaminu C než citrusy a enzym actinid, který štěpí tuky. Slupka je nejedlá, proto se kiwi musí oloupat. Po oloupání se doporučuje dužinu omýt, aby se smyly zbytky chloupků ze slupky. Nezralé plody dozrávají při pokojové teplotě. Přezrálé však nejsou dobré. Zároveň se nedoporučuje konzumovat kiwi v kombinaci s mlékem.
Ananas
Limeta
Grapefruit
Grep je druh citrusu s bílou i růžovou dužinou. Obsahuje především vitamin C a draslík. Charakteristickou nahořklou chuť způsobuje naringin. Díky této látce mají grepy lehce projímavé účinky, očišťují a podporují chuť k jídlu.
Pomeranč
Pomeranč
Pomeranč je už zcela běžné a oblíbené ovoce. Je zdrojem vitaminu C. Konzumace pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Je výborný antioxidant. Zároveň pomáhá proti bakteriálním infekcím.
Jahody
Kdo by je neznal. Konzumují se jak syrové, tak tepelně upravené. Jsou bohaté na vitamin C, A, B, E. Obsahují jen velmi málo přírodních cukrů. Jahody podporují metabolismus, snižují nachlazení a pomáhají při léčbě onemocnění srdce.
Kdo by je neznal. Konzumují se jak syrové, tak tepelně upravené. Jsou bohaté na vitamin C, A, B, E. Obsahují jen velmi málo přírodních cukrů. Jahody podporují metabolismus, snižují nachlazení a pomáhají při léčbě onemocnění srdce.
Banán
Protáhlý plod banánovníku. Chuť a vůně jsou ovlivněny teplotou, při které dozrávají. Nedoporučuje se skladování v lednici. Obsažené přírodní cukry jsou zdrojem okamžité energie. Vysoký obsah vitaminu B tišší nervový systém.
Hroznové víno
Zralé bobule se používají nejen jako surovina k výrobě vína, ale i k přímé konzumaci. Má mnoho odrůd, laicky ho rozdělujeme na tmavé (červené) a světlé (bílé). Obsahuje sacharidy a vitamin B.